Pagini

miercuri, octombrie 23, 2013

Sosete lucrate cu 2 andrele, explicate pas cu pas (plus poze)

Am observat ca lumea e interesata de a lucra sosete si de aceea m-am decis sa va arat si voua cea mai simpla metoda de a le face.


            Metoda am invatat-o de la Ada si ii sunt vesnic recunoscatoare! Stiti voi ce se intampla cand inveti un lucru nou si iti reuseste, iti vine sa il tot repeti, iar rezultatul a fost ca am lucrat vreo 10 perechi atunci pentru toata familia. :) Iata cateva din ele:




Marimea sosetelor pentru care va dau explicatiiile este una de copii, dar daca folositi un fir gros si andrele de 3,5 sau 4 mm, cred ar rezulta o pereche pentru adulti.
 
Am inceput pe 38 de ochiuri si am lucrat 28 de randuri. Acum as recomanda sa le lucrati in punct elastic (un ochi pe fata, unul pe dos, sau 2 fata 2 dos) deoarece se tin mai bine pe picior.



Acum incepem calcaiul. Lucram numai primele 19 ochiuri (jumatate din cele 38), luand cate 2 ochi impreuna la sfarsitul fiecarui rand pana ajungem la 9 ochiuri.(jumate din  cei 19). Veti avea scazute cate 5 ochiuri pe fiecare parte.
Acum incepe partea mai dificila un pic.Atentie, nu aveti nevoie de inca doua andrele, eu le-am pus acolo numai ca sa vedeti de unde veti culege ochiuri!


Se lucreaza in continuare cele 9 ochiuri,iar la fiecare sfarsit de rand se adauga cate un ochi de pe fiecare parte pana se ajunge iar la 19 ochiuri. Ochiurile de la calcai se "adauga" ridicand cate un ochi (cu croseta cred ca e mai simplu) din fiecare parte unde s-a scazut.
In asa fel calcaiul nu se lucreaza drept, ci se indoaie la capat pe masura ce sunt ridicate ochiurile.

La celalalt ciorap se incepe calcaiul din partea opusa (unul pe dreapta, unul pe stanga). Acum veti avea pe andrele din nou 38 ochiuri (cate ati avut la inceput).

In continuare, lucrati aceste 38 de ochiuri inca 26 de randuri fara nici o scazatura. Voi puteti lucra atatea randuri cat va e de lung piciorul si va opriti in locul de unde incep degetele.

Acum vom lucra partea din fata a sosetei. Aceasta se lucreaza exact ca si calcaiul. Atentie, deci il incepeti pe aceeasi parte pe care ati facut calcaiul!


Acum aveti 19 ochiuri pe o andrea si 19 pe cealalta. Le aduceti fata in fata si coaseti cu o cusatura invizibila ca in acest filmulet. 




Apoi coaseti sosetele si pe partea laterala.Ar trebui sa arate cam asa:



Mie mi se pare cel mai simplu mod de realizare a sosetelor si e perfect pentru incepatoare. Nu va incurcati in 4-5 andrele, se lucreaza drept, puteti face model fara a lucra pe rotund, etc.

Sper sa va fie de folos explicatiile.

Cu drag,


duminică, octombrie 20, 2013

Ghinde si frunze de stejar in alb si negru

Am dat deoparte pentru cateva zile andrelele  pentru a lucra cu acul, ata si etamina. A fost ceva inedit si nou pentru mine. Sunteti curioase sa vedeti ce a iesit?


            E vorba de o pernuta de ace lucrata din doua patrate carora li se unesc marginile si se umple cu vatelina. Lucrarea mea a facut parte dintr-un proiect secret ce urma sa fie premiul pentru un concurs de ghicit autoarea lucrarii pe forumul Tomnarella

Acest fel de pernuta cu forme neregulate se numeste biscornu si poate fi realizat intr-o multitudine de modele si culori.

 Totul incepe cu doua patrate pe care se brodeaza modelul dorit. 

Dosul poate fi si el ormanentat, sau se poate folosi material care sa se potriveasca cu modelul creat.
Fiind primul meu biscornu, partea de dos a iesit cam talmes-balnmes, dar data viitoare voi sti sigur cum sa imbunatatesc acest aspect.

 Lucrand, mi-am amintit de orele de lucru manual de la scoala. Pe atunci cusutul nu era una din activitatile mele preferate. :p  Insa acum m-am delectat cateva ore bune cu aceasta indeletnicire.

 Partea frumoasa e ca dureaza mult mai putin sa faci o asemenea penuta decat un obiect tricotat, deci satisfactia lucrului terminat vine mai repede.













Voi ati avut vreo tentativa de cusut? Va place aceasta tehnica? V-am facut sa va doriti una sau macar sa incercati sa coaseti? M-as bucura daca ati raspunde.

Cu drag,


luni, octombrie 14, 2013

Botosei tip ghetuta in 3 culori

In ultimul timp lucrez cu fire colorate, ceva care sa-mi faca zilele mai luminoase si mai vesele.

Acest lucru a inceput o data cu botoseii limonada , cand am folosit verde, alb si galben, iar acum mi-a venit in minte sa combin fucsia, alb si bleu. Sa stiti ca n-am epuizat toate combinatiile, mai am o gramada in minte. 

Au iesit tot mititei , pentru varsta de 0-3 luni, numai buni pentru a-i face cadou. Sunt lucrati din bumbac, deci sunt ideali pentru piciorusele delicate ale bebelusilor.
Acesti botosei chiar se tin bine pe piciorus deoarece pamblica satinata, pe langa rolul de infrumusetare, il are si pe cel de a tine incaltarile la locul lor. Stiti si voi cat sunt de neastamparate piciorusele de bebelusi.

Talpita masoara aproximativ 10 cm si tot colorata e.

Panglica poate fi legata in mai multe moduri, depinde doar de preferintele mamicii... sau a nasicii... sau a bunicii. Sau de ce nu, chiar a taticului?




Cu drag, 



miercuri, octombrie 09, 2013

Explicatii pentru botoseii limonada



M-am bucurat ca v-au placut botoseii lucrati de mine. Eu ador sa-i lucrez. Iata cum a iesit prima mea pereche lucrata ca proba.
 

 Modelul e o combinatie intre tricotat si crosetat, dar cum eu nu ma pricep la crosetat, am adaptat la andrele ca sa-mi iasa. Pentru voi pun explicatiile din modelul original.
http://www.liveinternet.ru/users/3953262/post260798391/

 In primul rand lucrati o talpita cu croseta dupa schema de mai jos. Asta nu stiu s-o traduc, dar sunt sigura ca va descurcati voi.


Apoi incepand din mijlocul calcaiului scoateti picioruse chiar de pe marginea talpitei si lucrati 2-3 randuri de picioruse scurte (din acelea fara a lua fir pe croseta).  Acum impartiti lucrul in doua parti  (fata si spatele botoselului) pe care le veti lucra cu andrelele.

Pentru fata ridicati ochiuri din fiecare piciorus si lucrati model cu 5ochiuri pe fata, unul dos tot randul.  Faceti 4 randuri cu acest model, iar pe al cincilea diminuati cele 5 ochiuri facand scazaturi de o parte si de alta a ochiurilor pe fata (astfel, veti avea pe urmatorul rand 3 fata, unul pe dos). Apoi iar lucrati 4 randuri fara scazaturi, iar pe al cincilea din cele 3 ochiuri faceti unul. Lucrati inca 4 randuri fara scazaturi, iar pe urmatorul luati cate 2 impreuna pana la capat. 
Va raman cateva ochiuri pe care le lucrati inca 8 cm aproximativ. Incheiati ochiurile, indoiti si coaseti.  Partea din fata e deja gata, iar acum veti trece la cea din spate.

Pentru partea din spate a botoselului ridicati ochiuri din cealalta jumatate si lucrati cateva randuri numai pe dos pana ajungeti la inaltimea partii din fata. Apoi veti adauga ochiuri pentru bareta si lucrati iar cateva randuri (astea se pot face si cu croseta).

Nu uitati de butoniera pentru nasturel! La celalalt botosel lucrati in oglinda bareta.


La final coaseti cele doua parti pe o portiune de 1,5-2 cm.Gata botoselul. Mai e nevoie sa faceti inca unul la fel si va puteti lauda cu ei!


Nu uitati sa lasati un link ca sa-i pot admira si eu!



duminică, octombrie 06, 2013

Poftiti la o limonada!

Mi s-a facut dor de tricotat botosei si am revenit pe blog pentru a va prezenta ultima pereche realizata.
De ce v-am poftit la o limonada pe vremea asta racoroasa? Mi s-a parut ca seamana culorile folosite de mine cu cele ale licorii obtinute din lamai si menta.


Am adaugat cate o dungulita alba ici-colea.
Modelul original e o combinatie intre tricotat si crosetat pe care l-am gasit la rusoaicele care ma incanta cu lucrarile lor. Iata link-ul daca v-am starnit curiozitatea.
http://www.liveinternet.ru/users/3953262/post260798391/

Am tradus explicatiile si daca va intereseaza le pot publica pe blog.


Am folosit bumbac mercerizat, dar merge orice fel de material si poate fi adaptat la orice marime cu usurinta.
Pentru prima data nu mi se pare greu sa repet acelasi model de mai multe ori. Asta e deja a doua pereche si am in lucru o a treia.

Va multumesc pentru timpul petrecut la mine pe blog si va urez o zi frumoasa!