miercuri, decembrie 30, 2015

Paltonas "Elisabeth" dupa originalul Ralph Lauren

Paltonas "Elisabeth" dupa originalul Ralph Lauren

 
 Sursa: Ravelry, model realizat de Tatiana Jigalcovici

 

Pentru varsta de 3.5 - 4 ani (o inaltime de aproximativ 100 cm)
Materiale: 650 de grame de Candy Vita, andrele № 3.5.
Modele: a se vedea mai jos.
Bob de orez: -randul 1:  1 oc fata, 1 oc. dos
                      -randul 2 p. 1 oc. dos, 1 ochi fata
Esantion:  25 oc. x 37 r  = 10 x 10 cm

Fata si spatele sunt tricotate impreuna dintr-o singura bucata.
            Montati 334 oc si lucrati 8 randuri cu punct lenes (toate ochiurile pe dos). Apoi, lucrati după cum urmează: 7 oc fata,1 dos, 6 oc fata (model fantezie), 1 dos,  2 oc bob de orez, 1 dos, 9 fata (torsada groasa), 1 dos, 2 oc bob de orez, 37 oc.  dupa schema torsada centrala, 2 oc bob de orez, 1 dos,  9 ochiuri fata (torsada groasa), 1 dos, 2 oc bob de orez, 1 dos, 14 oc. (model romb), 1 dos, 5 oc. bob de orez, 1 dos, 6 oc fata(torsada simpla), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (torsada simpla),1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (torsada 43), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (model fantezie), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos, 14 oc. (model romb), 1 dos,  8 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (model fantezie),  1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (torsada 43), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (torsada simpla), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (torsada simpla), 1 dos, 4 oc bob de orez, 1 dos, 14 oc. (model romb), 1 dos, 2 oc bob de orez, 1 dos,  9 fata (torsada groasa), 1 dos, 7 oc bob de orez, 1 dos, 26 oc. pe fata (model jerse), 1 dos, 5 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (torsada 43), 1 dos, 6 oc fata.

          Apoi, se lucreaza in conformitate cu schemele puse (urmarind primul rand de la fiecare schema so repetand modelul de cate ori e necesar.  După 20 de randuri, pentru partile de bob de orez care contin mai mult de 2 ochiuri, scadeti pe fiecare latură cate un ochi. Repetati aceste scaderi la fiecare 14 randuri, aducând toate părţile care contin bob de orez la 2 ochiuri, iar partile lucrate in bob de orez aflate langa cele 26 oc. in punct jerse le aduceti  la 3 ochiuri.
         Pe partea din fata, cea lucrata cu jerse, diminuati pe fiecare parte cate 1 ochi la  randul 30, iar apoi la fiecare 18 randuri până la partea de sus (cu bob de orez).
La 28 cm de la începutul lucrului faceti rascroiala bratelor in felul următor:  incheiati 4 oc între primele două torsade, apoi încheiati inca 4 între urmatoarele doua torsade.  De acum se lucreaza cele 2 parti ale fetei si spatele separat.

Partea superioara a spatelui: 
         Tricotati in continuare conform schemelor, diminuand pe fiecare parte la fiecare al doilea rand cate 2 ochiuri de 2 ori si inca de 2 ori cate un ochi. Cand lucrul atinge 44 cm, pentru rascroitura gatului incheiati cele 22 ochiuri centrale. Apoi pe fiecare parte incheiati cate un ochi la fiecare al doilea rand de 2 ori. Lucrati drept pana lucrul atinge 46 cm si incheiati toate ochiurile.Partea dreapta a fetei:

         Tricotati in continuare conform schemelor, incheind pe fiecare parte a lucrului la fiecare 2 randuri cate 2 ochiuri de 2 ori, apoi de 2 ori cate un ochi. Dupa  4  randuri se incepe lucrul la platca in felul urmator: 7 oc fata, 1 dos, următoarele 71 de ochiuri ar trebui reduse, lucrand impreuna 2 şi 3 ochiuri, pana se reduce umarul lor la 27 ochiuri. Restul ochiurilor se lucreaza dupa schema. De aici platca se lucreaza in totalitate in bob de orez.

        Dupa 10 randuri de la inceputul platcii faceti 2 butoniere pentru nasturi la o distanţă de 6,5 cm una de alta.  După 24 randuri de la început repetati butonierele pentru nasturi. Dupa alte 6 randuri incepeti rascroiala pentru gât, incheind la inceputul randului 27 de ochiuri, apoi la fiecare al doilea rand incheiati 3, 2, 2, 1 ochiuri. Lucrati drept pana masoara lucrul 46 cm si incheiati toate ochiurile.


Partea stanga a fetei:
Lucrati la fel ca partea dreapta , dar in oglinda.


Manecile:
         Montati 87 ochiuri, lucrati 8 randuri cu punct lenes (toate ochiurile pe dos pe fiecare rand). Apoi incepeti modelul in felul urmator:  6 ochiuri bob de orez, 1 dos, 6 ochiuri pe fata (torsada 43), 1 dos, 6 oc. bob de orez, 1 dos, 10 ochiuri dupa schema romb mic, 1 dos, 6 oc bob de orez, 1 dos, 9 oc fata (torsada groasa) , 1 dos, 6 oc. bob de orez, 1 dos,10 ochiuri dupa schema romb mic , 1 dos, 6 oc bob de orez , 1 dos, 6 ochiuri pe fata (torsada 43) , 1 dos, 6 oc bob de orez. Lucrati dupa scheme, iar la randul 16 de la inceputul schemei scadeti cate un ochi la fiecare capat al lucrului in bob de orez (cu exceptia primei si ultimei parti), apoi repetati aceste scaderi dupa inca 16 randuri. După 17 cm de la începutul lucrului adăugati la fiecare al 8-lea rand de 4 ori cate 1ochi pe fiecare parte a mânecilor, lucrand marginile in bob de orez.

         După 27 cm de la începutul lucrului se incepe răscroiala  mânecii, incheind pe fiecare parte a manecii la fiecare al doilea rand 3, 2, 1, 1, 1 ochiuri. Mai lucrati 10 randuri drept, apoi incheiati pe fiecare parte la fiecare al doilea rand 3,4,5,6, 7 ochiuri. Incheiati apoi toate ochiurile ramase pe andrea.
A doua maneca se lucreaza identic cu prima.


Asamblarea:
Efectuaţi cusăturile la umar. Apoi atasati manecile si le coaseti in intregime. Coaseti nasturii.  Daca doriti, coaseti si captusealaRascroiala gatului si gulerul:
        Ridicati ochiuri de pe marginea rascroielii gatului si lucrati cu model jerse 8 randuri. Indoiti pe partea de dos si coaseti. Ridicati alti ochi de pe partea interioara a rascroielii gatului dar lasati 6 cm liberi pe fiecare parte a gulerului si lucrati gulerul cu bob de orez. Dupa 14 randuri inchideti pe fiecare parte a gulerului la fiecare al doilea rand cate 1, 2, 3, 4 ochiuri. Ridicati ochiuri pe fiecare parte rotunjita a gulerului si le uniti cu ochiurile ramase pe andrea, lucrand cu model jerse.
Dupa 4 randuri schimabati andrelele cu o pereche nr 6 si lucrati un rand cu ele. Le puneti inapoi iar pe cele de 3,5 cm si lucrati inca 4 randuri cu model jerse. Intoarceti aceasta bentita pe jumatate si o coaseti de partea de dos a gulerului.

Fundita:

Pe partea din spate, la nivelul taliei (vezi foto), ridicati 11 ochiuri si le lucrati asa: 2 oc fata, 7 oc bob de orez, 2 fata. Lucrati drept cu acest model pana masoara bentita aproximativ 36 cm apoi incheiati toate ochiurile. Din partea opusa ridicati 11 ochiuri si lucrati in acelasi mod.  Faceti apoi o fonda frumoasa si nu uitati sa o prindeti din loc in loc cu acul si ata pentru rezistenta.Modele folosite:

Torsada groasa: (foto nr 56)


Torsada simpla:
Se lucreaza pe 6 ochiuri, iar la fiecare al doilea rand se incruciseaza cele 6 ochiuri (3 cu 3)

Model fantezie:
       Se lucreaza pe 6 ochiuri , pe randul 1 se incruciseaza spre dreapta primele 4 ochiuri (2 cu 2),  la al treilea rand se incruciseaza spre dreapta ultimele doua ochiuri cu primele 4 ochiuri (2 cu 4). Se repeta aceste 4 randuri.
 Acest model se lucreaza in oglinda langa modelul jerse.

 
Torsada centrala : se lucreaza dupa schema din figura 132


Model romb: se lucreaza dupa schema din figura 88


Torsada 43: se lucreaza dupa schema din figura 43


Model romb mic: (model utilizat la maneci) se lucreaza dupa schema din figura 16.20, dar lucrati doar cele 10 ochiuri incadrate intre liniile ingrosate. 


 Pentru orice alte detalii sau nelamuriri lasati un comentariu si voi incerca ca in cel mai scurt timp sa va raspund.

8 comentarii:

 1. Superbe,oare o sa pot face si eu asa ceva?!?!....si un an nou,binecuvantat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru urari, Irina! Eu cred ca vei putea, cu cat suntem mai multe cu atat mai bine. Ne putem sfatui pe parcurs.

   Ai mai lucrat torsade dupa schema? Asta e singura greutate, sa urmaresti randuri diferite la scheme diferite. Si ochiurile sunt multe. Eu m-am bucura sa ni te alaturi.

   Ștergere
 2. Cuuum?Ai tradus schema paltonasului? Sper ca peste vreo 5 ani sa reusesc si eu sa fac asa ceva;). Momentan am facut o soseta dupa indicatiile tale, vreau sa fac o pereche. Multumesc:*

  RăspundețiȘtergere
 3. Peste 5 ani Ilinca va fi mai mare si vei avea mai mult de lucru la paltonas. :)

  Abia astept sa vad cum va arata perechea de sosetute!

  RăspundețiȘtergere
 4. Am studiat cu oarecare atentie, e foarte elaborat paltonasul, dar fiindca nu ma zoreste nimeni, o sa-l incep, dupa ce cumpar firul perfect. Multumesc pentru efortul de a pune aici schema. In cazul in care ceva nu imi va iesi, ne vom sfatui impreuna.
  Iti doresc un an cu pace si sanatate si spor in toate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, tu ai vreo 3 ani la dispozitie sa-l lucrezi! :) Mie mi se par foarte multe ochiuri pentru inceput (asta ma sperie) si ma gandesc sa fac spatele si cele doua parti ale fetei separat.

   Iti multumesc pentru urarile de bine, iti doresc la fel si tie!

   Ștergere
 5. Felicitari pentru postarile din care avem ce invata si tot respectul pentru pasiunea dumneavoastra. Imi place foarte mult paltonasul si as vrea sa-l fac nepotelei mele, dar ea are 5 ani si mama ei ii cumpara lucrusoare cu marimea 110-116. Imi puteti spune cum pot modifica masurile si tehnica de lucru la acest paltonas? Multumesc anticipat!
  Sa aveti o zi buna! Nina

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc frumos pentru aprecieri. Ca idee pentru a modifica masurile, eu as merge pe andrele cu o marime mai mare si fir mai gros. Dar chiar si asa, trebuie facut esantion si calculat daca e nevoie de alte modificari. Imi pare rau ca nu pot sa dau o reteta exacta.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...