joi, noiembrie 08, 2018

Sosete tricotate Semki


          M-am uitat peste planurile de tricotat  pe care vi le-am prezentat in luna mai a acestui an si asa mi-a venit ideea despre ce sa vorbesc in aceasta postare. E vorba de sosetele ce le-am inceput la doar cateva zile dupa ce am scris lista. Se vede treaba ca mi le-am dorit mult pentru ca asta primeaza la mine cand incep un nou proiect. Asta si faptul sa am un fir in casa care sa se potriveasca.
          Apropo, au trecut deja 10 luni de cand nu am cumparat nici un fir nou, desi am vizitat merceriile. La Iasi a fost cat pe ce sa cumpar un fir ce l-am vazut in vitrina pentru ca avea culoarea mea preferata (ecru). Am stat sub usa pana s-a deschis magazinul. Ei bine, nu chiar sub usa, dar      mi-am facut de treaba prin zona pana la ora deschiderii. Si era frig si ningea cu fulgi mari, mari. Si batea vantul... Ei bine, pana la urma am renuntat la a-l cumpara pentru ca avea in compozitie doar acril. Si eu voiam sa-mi fac pulover. Dar am gasit o metoda de a economisi pentru un fir de calitate. Am inceput sa pun maruntisul intr-o cutie si pana in august am umplut-o. Am schimbat deja banutii intr-o bancnota si m-am apucat de adunat iar.

          Totusi nu voi da buzna la cumparat fire imediat ce voi aduna suma necesara. Trebuie sa fiu cumpatata. Mi-am propus ca la fiecare 10 gheme utilizate, ar putea sa intre unul nou. La sfarsitul anului voi face un inventar cu cateva gheme am utilizat si voi decide in functie de rezultat. A, inca ceva. Faptul ca am reusit sa rezist tentatiei de fire m-a facut sa-mi propun o asemenea dieta si in privinta dulciurilor.
         Dar sa revenim la sosete, ca am luat-o pe langa subiect rau de tot. Modelul se numeste Semki si se poate descarca gratuit de pe ravelry. Am folosit un fir de culoare bej ( are legatura cu pasiunea mea pentru culori neutre de anul acesta) cu compozitie de 75 % lana si 25 % poliamid. Le-am inceput pe andrele de 2 mm, am lucrat elasticul si apoi am inceput modelul semintelor. (Semki inseamna seminte de floarea soarelui in ruseste.)

Nu mi-a placut cum au iesit, tesatura era mult prea densa. Am luat andrele de 2,5 mm si am refacut. La prima soseta m-am poticnit, a durat ceva pana am prins modelul, dar apoi a mers snur. Timpul de lucru la prima soseta a fost dublu fata de timpul alocat celei de-a doua.


Desi imi plac enorm , am de gand sa daruiesc aceasta pereche in cadrul unui dar de blog, in curand. Marimea lor corespunde unui picior ce poarta la pantof 37-38.


Colega mea a fost foarte draguta sa ma jute cu fotografiatul lor. De aceea am atatea poze in diferite pozitii. Venea ea cu o idee unde ar da bine poza, veneam si eu cu una si uite asa am o intreaga colectie. In timpul sedintei foto am "reusit" sa  murdarim sosetele cu rasina. Stiti cu ce se duce? Cu spirt medicinal, dai pe pata, lasi sa actioneze, apoi le speli cu apa calduta. Asta e tot.
       
         Mai am o poveste de spus despre aceste sosete din perioada in care erau inca in lucru  Mergand in oras am dat peste o batranica care vindea sosete de lana. A venit la mine si m-a rugat sa cumpar o pereche caci nu avea bani de cursa (bani de intors acasa cu atobuzul). Prima data am ingaimat eu ceva ca tocmai lucrez si eu o pereche chiar in aceasta culoare si ca nu as avea nevoie, dar apoi mi s-a facut mila, am scos bani din buzunar mai mult decat mi-a cerut ea si i-am dat. Mi-a venit sa plang cand i-am vazut lacrimile. Uite asa m-am ales cu o pereche de sosete groase, de lana adevarata. M-am gandit sa pun perechile una langa alta ca sa le vedeti si voi.
Va multumesc pentru vizita, ne vedem cu bine data viitoare.

Cu drag,

6 comentarii:

  1. uau, n-am cuvinte!ca de obicei, perfectiune!ce pacat ca port 35 :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri Irina. Stiu ca tu esti cu modelele dantelate, dar sunt sigura ca te-ai descurca sa iti lucrezi o pereche asa dupa explicatii. :)

      Ștergere
  2. Ai facut un gest foarte frumos pentru batranica.
    Sosetele tale sunt foarte faine, dar nu ma mir :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca mai degraba ea a mi-a daruit munca ei pe bani putini, si in plus trebuia sa ajut o tricotareasa. Multumesc pentru aprecierile sosetelor Cristina.

      Ștergere
  3. Sunt perfecte, prea frumoase de calcat in picioare:). Plus ca au si un nume asa de dragut:).
    Cele pe care mi le ai facut mie sunt de Craciun, nu le port asa toata ziua, probabil le voi avea toata viata:)
    Imi plac mult si cele facute de batrana, sunt sosete adevarate:), imi place mult lana lor, are o poveste si niste maini aspre:). Ai dreptate:) cand spui ca ti a daruit ceva, am cumparat si eu niate manusi din lana de asta acum multi ani de la o doamna cu un baiat cu handicap din Istanbul. Zambetul ei cand mi le a intins e unul din cele mai frumoase lucruri pe cate le am vazut:)
    ❤️

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...