duminică, decembrie 09, 2012

Sosete incepute de la varf (pe andrele circulare)

Trebuie neaparat sa ma mai laud cu o pereche de sosete lucrate pentru tata de data asta. Sunt incepute de la varf si tot ce aveti nevoie pentru a le face, e doar o pereche de andrele circulare si un fir cu lana in compozitie.
 Toate explicatiile pas cu pas, plus filmulete le gasiti pe ravelry. Sunt traduceri in limba engleza, franceza, spaniola, germana si olandeza. 


Acest mod de a lucra sosete (de la varf in sus) mi se pare cel mai simplu din cele utilizate de mine pana acum.
In explicatii sunt incluse si doua filmulete, unul pentru a arata cum se incepe (Judy's Magic Cast On) si inca unul pentru a explica cum se face incheierea ochiurilor in asa fel incat sa iasa o margine foarte elastica.

Pentru firul folosit de mine trebuie sa-i multumesc Dianei, al carei magazin in gasiti aici. Recomand din tot sufletul, atat firele cat si accesoriile sunt de calitate, iar preturile foarte atractive.
Multumesc pentru timpul petrecut pe blogul meu! Sa aveti o zi frumoasa!

55 de comentarii:

  1. Salut!Am vazut si eu minunatele sosete care le ati facut zic de cele incepute de la varf si m au inebunit .Am intrat pe ravelry unde ziceti si nu am gasit filmuletele de care vorbiti va rog frumos daca puteti sa mi explicati si mie cu cate ochiuri incepeti ca eu nu inteleg nimic din ce am descarcat in engleza.va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Geanina!

    Uite aici este filmuletul care explica cum se incep sosetele.
    http://www.youtube.com/watch?v=gkyd3nq3Yn8

    In explicatii scrie ca se incep pe 28 de ochiuri, montate cate 14 pe fiecare andrea. Urmaresti cu atentie cum se fac cresterile in filmulet si asa faci si tu urmarind sa ajungi la numarul de ochiuri din prima schema.

    Atentie mare caci sosesetele se lucreaza pe marimi, cea mai mica fiind nr 37-38 de la pantofi.

    Daca mai ai nevoie de ajutor, poti sa ma mai intrebi. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, te rog frumos sa mai odată link-ul cu călcâiul sosetei ptr ca vreau sa încerc sa îmi fac și eu o pereche,îți mulțumesc, te pup Mirela Dragan

      Ștergere
    2. Buna, Mirela! Nu cred ca am un link pentru calcaiul sosetei, dar am tradus modelul in romana, poate te ajuta. Uite aici postarea:

      http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2014/11/sosete-fara-cusatura-explicatii.html

      Daca faci exact modelul acesta te pot ajuta. Daca vrei alt model caut un filmulet in care se explica cum faci calcaiul la sosetele incepute de varf, dar va fi in engleza.

      Ștergere
  3. Buna,Valentina
    In primul rand iti multumesc ca mi ai raspuns asa repede.Am inebunit cu sosetele astea, caut pe net toata ziua ca sa ii dau de cap si nu reusesc;eu stiu sa lucrez sosete de la varf ciorapeste simplu dar astea nu reusesc sa inteleg eu port 37 la picior si de obicei plec de la 6-7 ochiuri pe o andrea(lucrez cu 5 andrele dar nu cred ca asta conteaza)si cum spuneam plec de la 14 ochiuri pe 2 andrele cu (aceeasi metoda din filmulet)apoi cresc pana cad ajung la 32 de ochiuri pe cele 4 andrele deci am un total de 32 ochiuri pa 4 andrele si de aceea eu nu inteleg graficul sunt prea multe ochiuri pana termin de crescut vin 60 ochiuri pe ambele andrele .Am incercat asa si mi a iesit un ditamai varful de ciorap.daca poti te rog frumos sa imi explici pas cu pas cum ai lucrat tu.Iti multumesc inca o data pt. ajutor si iti doresc o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca stiu de ce nu-ti ies sosetele. Pentru acest model e specificat sa se foloseasca andrele nr 2,5 mm si fir subtire care tricotat in model jerse sa obtii un esantion de 10 x 10 cm la 26 ochiuri cu 43 randuri.

    Daca tu ai un numar mai mic de ochiuri la 10 cm, e normal sa-ti iasa ceva mult prea mare.

    Alta metoda ar fi sa adaptezi numarul de ochiuri, doar ca atunci e mai greu sa urmaresti eplicatiile scrise, desi daca ai mai lucrat sosete, eu zic ca te descurci.

    In rest, e exact cum ai dedus, pornesti de la 28 de ochiuri si cresti pana cand ajungi la 60.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Valentina,
    Iti multumesc,o sa incerc cum zici tu cu andrele 2,5mm si fir subtire intre timp vreau sa te rog sa imi dai si mie un model de bolero cu metoda raglan explicat daca sti binenteles cred ca sti ca am vazut ce lucruri minunate tricotezi.Multa sanatate si o zi buna.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Geanina, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Modele explicate gasesti mii pe ravelry sau pe drops, dar e nevoie sa stii limba franceza sau engleza.

    Acum merg sa-ti raspund la cealalta intrebare si te directionez spre un site util.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Valentina !Te deranjez din nou cu aceste sosete nu reusesc sa fac tringhiul acela si dupa nu stiu cum scad eu am descarcat de pe raverly in spaniola ca vb spaniola dar cand ajung acolo nu mai stiu ce sa fac te rog frumos ajuta ma multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Triunghiul il faci urmarind schema nr 3 incepand cu randul 2. Te ajuta oare daca iti traduc in romaneste explicatiile de acolo?

    Triunghiul acela se formeaza adaugand ochiuri pe dos intre ochiurile torsadei. Ochiurile lucrate rasucit raman pe dinafara, marginind partea unde se fac cresterile. Aceste ochiuri sunt marcate cu gri deschis pe schema.
    Lucreaza apoi randul 2 din schema Left gusset chart 3.
    Nota: ultimul rand (nr1) de pe chart 2 e acelasi cu randul 1 de pe chart 3.
    Lucrati 22(24, 24) ochiuri pe fata pe partea de sus a piciorului (partea opusa talpii).
    Lucrati apoi al doilea rand din chart 3a Right gusset.
    Lucrati pe fata 22 ochiuri pentru talpa.
    Lucrati Left and Right Gusset chart 3 si 3a, facand cresterile la fiecare al doilea rand. Faceti cate 15 cresteri pentru fiecare parte pentru marimea medie, 16 pentru Large si pentru XL se vor face 17 cresteri. Vor rezulta 90(96, 98) ochiuri in total , terminand cu right gusset , randul 30(32, 34), ochiul 19(20, 21). Aici te opresti la ochiul nr 19 (20, 21) din schema.
    Redistribuie aceste 90(96, 98) ochiuri dupa cum urmeaza: pune separat cele 26 (28, 28) pentru partea din fata a piciorului (cea de deasupra talpii)pe o andrea separata, muta cele 64(68, 70)pe celelalte andrele. Apoi se incepe calcaiul.
    Sper sa te ajute explicatiile, daca mai ai ceva nelamuriri, te rog sa intrebi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Valentina iti multumesc frumos sigur o sa ma ajute si o sa reusesc.Ai spus ca trebuie sa am andrele de 2 mm si fir subtire ca sa nu imi iasa mari?Cat de subtire trebuie sa fie firul?Iti multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur sa vad o persoana atat de ambitioasa. Cu siguranta vei reusi, iar daca mai ai nelamuriri, sunt pe aici sa te ajut.
    Pentru modelul cu triunghi ce l-am explicat mai sus ai nevoie de andrele de 2,5 mm.
    Un truc ce il stiu cu grosimea firului e sa faci o proba astfel: intr-o bucata de hartie fa cateva gauri cu andreaua cu care vrei sa lucrezi. Firul potrivit acelei andrele trebuie sa treaca lejer prin gaurica formata, dar nici sa fie cu mult mai subtire.
    Totusi, o metoda sigura e sa faci esantion. Pentru sosetele cu triunghi e nevoie ca mostra de 10x10 cm sa aiba 28 ochiuri si 43 randuri. Daca iti e greu sa o faci asa de mare incearca cu 5x5 cm.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iti multumesc mult Valentina si astept cu nerabdare si tutorialul.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Valentina Te rog sa mi dai si mie un site unde gasesc cum se scade si se creste la aceste sosete si ce nu inteleg de ce trebuie sa crestem la triunghi cum ti am spus eu lucrez sosete incepute de la varf dar eu nu cresc acolo eu cresc doar cand incep soseta pana trec de degetele de la picioare si atatte fara asa ma invatat o matusa cand eram mai mica si asa am lucrat poate asa nu e bine nu stiu eu am lucrat sosete dar ciorapeste.Multumesc ca ma ajuti multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Geanina, uite in filmuletul asta sunt explicate M1R si M1L ce trebuie folosite pentru a lucra cresterile. Daca nu stii engleza e mai bine sa mergi direct la minutul 2:30 din filmulet, sa iei andrelele in maini si sa faci dupa ea.
    https://www.youtube.com/watch?v=tjm1mMByun0

    Poate ti se va parea mai usor sa cauti in spaniola, eu stiu ca si ele sunt bune la tricotat. E imposibil sa nu gasesti pe youtube ceva util.

    Mi-ar placea sa vad cum arata sosetele pe care te-a invatat matusa ta sa le faci.
    Triunghiul de la modelul facut de mine are rolul de a da largime sosetei pentru a se aseza bine la calcai. Doar lucrand exact dupa explicatii iti vei putea da seama despre ce vorbesc. Dar trebuie sa respecti tot ce scrie acolo pentru a iesi potrivite cu marimimea ce o doresti.

    RăspundețiȘtergere
  14. Valentina,o sa fac o poza la sosete dar nu stiu cum sa le atasez aici ca sa le poti vedea multumesc mult de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Valentina te rog frumos daca poti sa imi traduci cum se face calcaiu la aceste sosete.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca ar trebui sa iti faci cont pe un site ce gazduieste poze, iar apoi sa lasi link-ul aici. Mai fac cercetari si revin cu o solutie.

    Voi face si traducerea pentru calcai, dar saptamana viitoare. Am ceva probleme cu ochii acum si ma feresc sa-i fortez. Multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  17. Valentina,iti multumesc mult si multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna, Valentina.Sper ca esti mai bine cu ochii.Am descarcat sosetele in spaniola si o sa-ti scriu ce am inteles eu si ce nu inteleg.Se monteaza 28 de ochiuri pe ambele andrele si se creste pana se ajunge la 60 de ohiuri pe ambele andrele cate 30 pe fiecare apoi se mai fac trei randuri si se trece la graficul 2 si se lucreaza pana n am inteles unde dar zice ca pana la 12,5 cm,apoi se incep cresterile din grafic 3 iar dupa se incepe calcaiul care nu inteleg cum se face si inca ceva in graficul 3 zice sa crestem ML si MR dar eu trebuie sa adaug ochiuri pe dos dar ML SI MR se creste ca la inceput si rezulta ochi crescut pe fata nu pe dos si nu inteleg redistribuirea ochirilor pentru calcai prima data zice sa separam 26 de ochiuri pe o andrea si 64 pe alta andrea vorbesc de masura medie pentru ca eu port 37 dupa zice sa ma opresc dupa ce am ajuns la randul 30 ochiul 19 si apoi setarea randului k2tbl,p1,k1tbl,k21 rezulta ca sunt 25 de ochiuri si dupa ce m-am oprit la ochiul 19 zice sa pun marcador in laturile centrului 24 nu mai inteleg nimic ca ele imi ies 25 de ochiuri cum ti am zis mai sus.te rog mult sa ma ajuti ca am facut pitici pe creier cu aceste sosete si sotul meu cand ma vede mereu pe net ca stau si ma uit pe youtub la diferite video incepe sa rada si ma intreaba cand termin sosetele.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Geanina, te rog mai ai putina rabdare. Am facut mai mult de jumatate din traducere, dar sunt ocupata in urmatoarele zile cu treburi de la servici. O sa incerc sa te ajut cat de repede prind timp. Sper sa ma intelegi. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. Valentina, scuza ma nu am vrut sa te grabesc pot sa astept eu am scris doar ce am inteles eu ca sa iti faci o idee unde gesesc.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. Stiu, Geanina. Ma simt si eu putin dezamagita caci tot promit ca fac una-alta si nu mai reusesc. Am facut azi o postare cu o parte din traducere. Revin si cu cealalta parte cat de curand.
    Incearca cu andrelele in mana sa faci dupa explicatii , iar eu voi veni cu explicatii in caz de nelamuriri.

    RăspundețiȘtergere
  22. Valentina, nu iti face griji ca nu e nici o graba Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  23. Geanina, am terminat si publicat azi toate explicatiile. Sa iti fie de folos!

    Le poti gasi aici:
    http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2014/11/sosete-fara-cusatura-explicatii.html

    RăspundețiȘtergere
  24. Valentina, ai tradus tot iti multumesc foarte mult o intrebare mai am unde incepem sa crestem ochiuri pe dos grafic 3 ce nu inteleg arata MR si ML ca la inceputul sosetei daca cresc asa ochiurile vin crescute pe fata si acolo arata ca sunt crescute pe dos se creste la fel ca la varful sosetei si randul urmator lucrez ochiul pe dos sau este o altfel de crestere?inca o data iti multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  25. In graficul 3 se creste tot cu ML si MR, doar ca pe dos. Acolo unde am tradus semnele (la prescurtari), am explicat si cum se creste acel ochi pe dos. Randul urmator vei lucra ochiul pe dos, dar nu vei mai face nici o crestere.

    RăspundețiȘtergere
  26. Valentina,am citit cu multa atentie si am inteles ai tradus foarte bine.Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  27. Valentina,m-am uitat in urma cand ti-am cerut sa imi spui cum se fac cresterileM1R si M1L si observ ca in video nu creste cum arata in pozele cu sosete sunt acolo la inceput niste poze cum sa cresti pana la urma cum se creste cum este in pozele cu sosete sau cum arata in video care mi l-ai dat tu?Imi cer scuze daca te stresez cu intrebarile dar nu ma las pana nu fac aceste sosete.

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu ma stresezi deloc, Geanina. Asta inseamna ca esti interesata, iar asta ma bucura.
    Eu zic sa faci cresterile dupa explicatiile traduse de mine. Sa stii ca ies bine si cu metoda din filmulet.

    RăspundețiȘtergere
  29. Valentina iti multumesc deja am inceput si sunt nerabdatoare sa termin o sa le poztez ca sa le vezi.o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  30. Cu placere, draga mea! Sa ai spor la lucru, eu abia astept sa le vad.

    RăspundețiȘtergere
  31. Valentina,am o dilema te rog sa ma lamuresti cand cresc la varf MR si ML cum lucrez pe fata ochiul crescut il lucrez MR iau prin fata buclei si la ML prin spatele buclei sau amandoua la fel prin fata buclei ca ochiurile celelalte? Si ochiul care treuie lucrat pe dos M1P firul orizontal cum il iau din fata sau din spate? si cum il lucrez ca sa nu iasa gaura?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  32. Daca faci cresterile cu MR si ML, ochiul ce il iei pe andrea la partea de varf il vei lucra pe fata rasucit.
    La triungiul acela il vei lucra pe dos tot rasucit ca sa nu iasa gaura.

    RăspundețiȘtergere
  33. Multumesc Valentina am inteles

    RăspundețiȘtergere
  34. Valentina, sunt eu stresul explicam te rog un lucru:daca eu am ajuns la randul 30 ochiul 19 si ma opresc aici cum pun cele 26 de ochiuri care sunt pentru fata piciorului pe o andrea separata?Te rog sa nu te superi pe mine dar daca nu reusesc aceste sosete nu mai pot dormi si recunosc sunt mai grea de cap.

    RăspundețiȘtergere
  35. Valentina am reusit URA URA URA

    RăspundețiȘtergere
  36. Ah, eu tocmai ce intrasem sa raspund! Ma bucur ca ai reusit singurica.

    Explicatia era de fapt ca ochiurile nu trebuie puse pe o a treia andrea ci departi cele pe care le ai: 26 pe o andrea si retul pe cealalta andrea.

    RăspundețiȘtergere
  37. Valentina, imi vine sa plang m-am bucurat degeaba iar m-am impotmolit te rog mult ajuta-ma.La partea de sus a calcaiului zice ca se lucreaza doar cele 22 de ochiuri 12 centrale si 5 si 5 care sunt de o parte si de alta scazaturile se fac din ochiurile care le-am crerscut pe dos?Si inca ceva marcarii la cele 24 de ochiuri care se pun se pun pe andrea sau pe ochiuri?care sunt cele 24 de ochiuri?cred ca am gresit mai de sus si acum trebuie sa stric imi cer scuze ca te sacai atat daca deranjez te rog sa nu eziti sa imi spui nu este nici o suparare pupici

    RăspundețiȘtergere
  38. Valentina, ce parare ai daca lucrez separat calcaiul adica sa montez niste ochiuri pe andrele si sa lucrez dupa explicatiile tale ca sa nu mai stric mereu ca am stricat o seseta de trei ori dar cred ca trebuie sa montez 64 de ochiuri si lucrez vreo cateva randuri cu model ca sa pot intelege nu?

    RăspundețiȘtergere
  39. Ai intuit bine, scazaturile se fac din ochiurile crescute pe dos (din interiorul triungiului). Lucrezi cele 21 iar al 22-lea il lucrezi impreuna cu 1 ochi de dos din triungi si apoi intorci lucrul. Tu ar trebui sa ai pe andrele mereu 22 ochiuri pana termini cu toate ochiurile din triunghi.

    RăspundețiȘtergere
  40. Ai putea incerca si pe altceva, dar ar trebui sa ai grija sa respecti intocmai modelul. Stiu cum e sa desfaci, la sosetele ce ce lucrez acum am desfacut si eu de vreo 2-3 ori. Pe moment le-am abandonat.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna Valentina am o intrebare spune-mi te rog care sunt cele 24 ochiuri centrale ca zice sa ne oprim la ochiul 19 randul 30 si sa punem maecadori la cele 24 ochiuri centrale dar numarandu-le sunt decat 23 sau nu sunt acelea?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  42. Normal ar trebui sa fie 24 de ochiuri. Pana acum ti-au iesit la numaratoare toate ochiurile indicate in explicatii?

    Am stat si m-am tot gandit cum sa te ajut. Cred ca voi monta ochiurile necesare si voi lucra cateva randuri ca sa pot sa-ti explic mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  43. Hai sa o luam altfel. Tu cate ochiuri ai la talpa intre cele doua torsade? Mai precis intre primul si ultimul ochi lucrat rasucit?

    RăspundețiȘtergere
  44. Am 22 de ochiuri intre torsade eu zic ca am numarat torsada chart 3 right gusset si acolo daca te uiti si le numeri sunt tot 23 si tu spui in traducere unde zice calcai partea de jos ca sunt pozitionata la capatul randului 30 right gusset ochiul 19 si sa punem marcari la ambele capete ale celor 24 ochiuri centrale.Imi cer scuze ca te stresez atat Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  45. Hai ca putem face niste adaptari. O sa-ti scriu explicatiile mele pentru numarul de ochiuri ce l-ai obtinut tu.

    Si la partea de sus cate ochiuri ai intre torsade?

    RăspundețiȘtergere
  46. la partea de sus tot 22 de ochiuri

    RăspundețiȘtergere
  47. E bine ca sunt la fel, in total pe o andrea cate ochiuri ai?

    Acum ca sa faci partea de jos a calcaiului, cand ai ajuns la ochiul 19 incepi direct cu randul 2 din explicatii. Lucrezi dupa explicatii pana vei avea cate 5 infasurari de fiecare parte. Apoi la randul de tranzitie te ajut dupa ce imi spui cu cate ochiuri ai ramas.

    RăspundețiȘtergere
  48. Valentina,cred ca am reusit dar pana nu termin nu ma bucur vreau sa te rog ceva daca nu te deranjeaza binenteles ai vrea sa vorbim pe messenger sau pe skipe cand ai tu timp mi ar placea sa putem vorbi asa ne intelegem mai usor.tu imi spui cand ai timp sa intri si eu intru eu sunt in Spania si dimineata de luni pana vineri lucrez pana la ora 16 ora mea la tine este 17 sambata si duminica sunt libera.

    RăspundețiȘtergere
  49. Sigur, hai pe messenger ca e mai usor. Adresa mea e povestile.andrelelor@yahoo.com
    De obicei intru seara, iar sambata si duminica depinde depinde de programul din ziua respectiva. S-ar putea sa ne sincronizam. :)

    RăspundețiȘtergere
  50. Valentina te-am adaugat in lista de messenger astept sa-mi dai accept.

    RăspundețiȘtergere
  51. Ma bucur mult ca o sa putem vorbi am multe lucruri de invatat de la tine ca iti ies din manute niste lucruri minunate

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna te rog foarte mlt sa pui traducerea in romaneste sant oarte nerabdatoare sa stiu tricota sosete cu doua andrele. PUSI

    RăspundețiȘtergere
  53. Maria, am tradus deja, iti pun mai jos link-ul.

    http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2014/11/sosete-fara-cusatura-explicatii.html

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...