miercuri, decembrie 30, 2015

Paltonas "Elisabeth" dupa originalul Ralph Lauren





Paltonas "Elisabeth" dupa originalul Ralph Lauren

 
 Sursa: Ravelry, model realizat de Tatiana Jigalcovici

 

Pentru varsta de 3.5 - 4 ani (o inaltime de aproximativ 100 cm)
Materiale: 650 de grame de Candy Vita, andrele № 3.5.
Modele: a se vedea mai jos.
Bob de orez: -randul 1:  1 oc fata, 1 oc. dos
                      -randul 2 p. 1 oc. dos, 1 ochi fata
Esantion:  25 oc. x 37 r  = 10 x 10 cm

Fata si spatele sunt tricotate impreuna dintr-o singura bucata.
            Montati 334 oc si lucrati 8 randuri cu punct lenes (toate ochiurile pe dos). Apoi, lucrati după cum urmează: 7 oc fata,1 dos, 6 oc fata (model fantezie), 1 dos,  2 oc bob de orez, 1 dos, 9 fata (torsada groasa), 1 dos, 2 oc bob de orez, 37 oc.  dupa schema torsada centrala, 2 oc bob de orez, 1 dos,  9 ochiuri fata (torsada groasa), 1 dos, 2 oc bob de orez, 1 dos, 14 oc. (model romb), 1 dos, 5 oc. bob de orez, 1 dos, 6 oc fata(torsada simpla), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (torsada simpla),1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (torsada 43), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (model fantezie), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos, 14 oc. (model romb), 1 dos,  8 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (model fantezie),  1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (torsada 43), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (torsada simpla), 1 dos, 8 oc bob de orez, 1 dos,  6 oc fata (torsada simpla), 1 dos, 4 oc bob de orez, 1 dos, 14 oc. (model romb), 1 dos, 2 oc bob de orez, 1 dos,  9 fata (torsada groasa), 1 dos, 7 oc bob de orez, 1 dos, 26 oc. pe fata (model jerse), 1 dos, 5 oc bob de orez, 1 dos, 6 oc fata (torsada 43), 1 dos, 6 oc fata.

          Apoi, se lucreaza in conformitate cu schemele puse (urmarind primul rand de la fiecare schema so repetand modelul de cate ori e necesar.  După 20 de randuri, pentru partile de bob de orez care contin mai mult de 2 ochiuri, scadeti pe fiecare latură cate un ochi. Repetati aceste scaderi la fiecare 14 randuri, aducând toate părţile care contin bob de orez la 2 ochiuri, iar partile lucrate in bob de orez aflate langa cele 26 oc. in punct jerse le aduceti  la 3 ochiuri.
         Pe partea din fata, cea lucrata cu jerse, diminuati pe fiecare parte cate 1 ochi la  randul 30, iar apoi la fiecare 18 randuri până la partea de sus (cu bob de orez).
La 28 cm de la începutul lucrului faceti rascroiala bratelor in felul următor:  incheiati 4 oc între primele două torsade, apoi încheiati inca 4 între urmatoarele doua torsade.  De acum se lucreaza cele 2 parti ale fetei si spatele separat.

Partea superioara a spatelui: 
         Tricotati in continuare conform schemelor, diminuand pe fiecare parte la fiecare al doilea rand cate 2 ochiuri de 2 ori si inca de 2 ori cate un ochi. Cand lucrul atinge 44 cm, pentru rascroitura gatului incheiati cele 22 ochiuri centrale. Apoi pe fiecare parte incheiati cate un ochi la fiecare al doilea rand de 2 ori. Lucrati drept pana lucrul atinge 46 cm si incheiati toate ochiurile.



Partea dreapta a fetei:

         Tricotati in continuare conform schemelor, incheind pe fiecare parte a lucrului la fiecare 2 randuri cate 2 ochiuri de 2 ori, apoi de 2 ori cate un ochi. Dupa  4  randuri se incepe lucrul la platca in felul urmator: 7 oc fata, 1 dos, următoarele 71 de ochiuri ar trebui reduse, lucrand impreuna 2 şi 3 ochiuri, pana se reduce umarul lor la 27 ochiuri. Restul ochiurilor se lucreaza dupa schema. De aici platca se lucreaza in totalitate in bob de orez.

        Dupa 10 randuri de la inceputul platcii faceti 2 butoniere pentru nasturi la o distanţă de 6,5 cm una de alta.  După 24 randuri de la început repetati butonierele pentru nasturi. Dupa alte 6 randuri incepeti rascroiala pentru gât, incheind la inceputul randului 27 de ochiuri, apoi la fiecare al doilea rand incheiati 3, 2, 2, 1 ochiuri. Lucrati drept pana masoara lucrul 46 cm si incheiati toate ochiurile.


Partea stanga a fetei:
Lucrati la fel ca partea dreapta , dar in oglinda.


Manecile:
         Montati 87 ochiuri, lucrati 8 randuri cu punct lenes (toate ochiurile pe dos pe fiecare rand). Apoi incepeti modelul in felul urmator:  6 ochiuri bob de orez, 1 dos, 6 ochiuri pe fata (torsada 43), 1 dos, 6 oc. bob de orez, 1 dos, 10 ochiuri dupa schema romb mic, 1 dos, 6 oc bob de orez, 1 dos, 9 oc fata (torsada groasa) , 1 dos, 6 oc. bob de orez, 1 dos,10 ochiuri dupa schema romb mic , 1 dos, 6 oc bob de orez , 1 dos, 6 ochiuri pe fata (torsada 43) , 1 dos, 6 oc bob de orez. Lucrati dupa scheme, iar la randul 16 de la inceputul schemei scadeti cate un ochi la fiecare capat al lucrului in bob de orez (cu exceptia primei si ultimei parti), apoi repetati aceste scaderi dupa inca 16 randuri. După 17 cm de la începutul lucrului adăugati la fiecare al 8-lea rand de 4 ori cate 1ochi pe fiecare parte a mânecilor, lucrand marginile in bob de orez.

         După 27 cm de la începutul lucrului se incepe răscroiala  mânecii, incheind pe fiecare parte a manecii la fiecare al doilea rand 3, 2, 1, 1, 1 ochiuri. Mai lucrati 10 randuri drept, apoi incheiati pe fiecare parte la fiecare al doilea rand 3,4,5,6, 7 ochiuri. Incheiati apoi toate ochiurile ramase pe andrea.
A doua maneca se lucreaza identic cu prima.


Asamblarea:
Efectuaţi cusăturile la umar. Apoi atasati manecile si le coaseti in intregime. Coaseti nasturii.  Daca doriti, coaseti si captuseala



Rascroiala gatului si gulerul:
        Ridicati ochiuri de pe marginea rascroielii gatului si lucrati cu model jerse 8 randuri. Indoiti pe partea de dos si coaseti. Ridicati alti ochi de pe partea interioara a rascroielii gatului dar lasati 6 cm liberi pe fiecare parte a gulerului si lucrati gulerul cu bob de orez. Dupa 14 randuri inchideti pe fiecare parte a gulerului la fiecare al doilea rand cate 1, 2, 3, 4 ochiuri. Ridicati ochiuri pe fiecare parte rotunjita a gulerului si le uniti cu ochiurile ramase pe andrea, lucrand cu model jerse.
Dupa 4 randuri schimabati andrelele cu o pereche nr 6 si lucrati un rand cu ele. Le puneti inapoi iar pe cele de 3,5 cm si lucrati inca 4 randuri cu model jerse. Intoarceti aceasta bentita pe jumatate si o coaseti de partea de dos a gulerului.

Fundita:

Pe partea din spate, la nivelul taliei (vezi foto), ridicati 11 ochiuri si le lucrati asa: 2 oc fata, 7 oc bob de orez, 2 fata. Lucrati drept cu acest model pana masoara bentita aproximativ 36 cm apoi incheiati toate ochiurile. Din partea opusa ridicati 11 ochiuri si lucrati in acelasi mod.  Faceti apoi o fonda frumoasa si nu uitati sa o prindeti din loc in loc cu acul si ata pentru rezistenta.



Modele folosite:

Torsada groasa: (foto nr 56)


Torsada simpla:
Se lucreaza pe 6 ochiuri, iar la fiecare al doilea rand se incruciseaza cele 6 ochiuri (3 cu 3)

Model fantezie:
       Se lucreaza pe 6 ochiuri , pe randul 1 se incruciseaza spre dreapta primele 4 ochiuri (2 cu 2),  la al treilea rand se incruciseaza spre dreapta ultimele doua ochiuri cu primele 4 ochiuri (2 cu 4). Se repeta aceste 4 randuri.
 Acest model se lucreaza in oglinda langa modelul jerse.

 
Torsada centrala : se lucreaza dupa schema din figura 132


Model romb: se lucreaza dupa schema din figura 88


Torsada 43: se lucreaza dupa schema din figura 43


Model romb mic: (model utilizat la maneci) se lucreaza dupa schema din figura 16.20, dar lucrati doar cele 10 ochiuri incadrate intre liniile ingrosate. 


 Pentru orice alte detalii sau nelamuriri lasati un comentariu si voi incerca ca in cel mai scurt timp sa va raspund.

luni, decembrie 21, 2015

Paltonas Elisabeth

Acest paltonas imi doresc sa-l lucrez inca de cand l-am vazut prima data, adica in urma cu aproape 5 ani. Este un model realizat de Tatiana Jigalcovici ( Татьяна Жигалкович) dupa originalul gasit pe site-ul Ralph Lauren. 


 De foarte multe ori am vrut sa-l incep, dar mi-a fost frica ca va dura mult prea mult, iar fetita careia ii era destinat va creste si ar fi fost pacat de atata munca. Caci asa un paltonas e nevoie sa-l faci dupa masuratori, sa vina ca turnat persoanei in cauza.

Mi-am facut in schimb timp ca sa traduc explicatiile pe care le-a scris Tatiana si acum m-am gandit sa le public pe blog, poate vor fi de folos cuiva. In plus, poate asa ma voi impulsiona si pe mine sa-l incep.

Sa va mai spun ca mi-am cumparat fir special pentru acest paltonas (de culoare mov)? L-am folosit la Cuibul pentru ingeri pana la urma... tot ceva cu multe torsade.
Am ales movul pentru ca am vazut la Tatiana alte doua paltonase suberbe.


Nu-i asa ca sunt fantastic de frumoase? Sunt mai reusite decat originalul de la Ralph Lauren.


duminică, decembrie 20, 2015

Fratiorul mai mic

         Am reusit sa fac "un fratior" mai mic pentru hanoracul verde ce vi l-am prezentat la inceputul anului. Cel terminat acum se va potrivi unui copilas de 3-6 luni, iar masuratorile le am chiar de la mamica bebelusului (deci a fost doar o semi-surpriza).

          Am facut cateva mici schimbari pentru a-l putea adapta la marimea mai mica. Am schimbat torsada centrala cu una pe un numar mai mic de ochiuri, gluga am incheiat-o cu o cusatura invizibila (care la mine a ramas vizbila :) totusi). N-am mai folosit-o demult si am uitat cum se face. 
De data asta am lucrat fata si spatele impreuna, dar din cauza acestui lucru am umplut o foaie intreaga cu recalcularea amplasamentului torsadelor pana rezultatul final a fost multumitor.

























Cea mai reusita parte a fost banda pentru nasturi, dar si cea pentru butoniere. A fost usor sa culeg ochiurile, iar lungimea s-a potrivit la fix.
Am folosit andrele de 3 mm si acelasi fir cu lana in compozitie. Abia astept sa vad cum se aseaza pe micul destinatar, e un baietel dulce-dulce si vesel foc! 
Ne vedem in curand! O saptamana cu spor in toate va doresc! 


sâmbătă, decembrie 19, 2015

O surpriza de Craciun

Saptamana aceasta am avut parte de o surpriza foarte frumoasa. Mos Craciun a venit cu cateva zile mai devreme la mine prin intermediul Ancai. A fost ceva atat de special, de neasteptat si de frumos incat m-am simtit ca un copil care primeste un dar de la Mos pentru prima data.


Bucuria a fost dublata de faptul ca darul a fost ambalat foarte frumos, fiecare pachetel in parte a fost invelit cu grija si atata pricepere, incat imi era mila sa le desfac. Am fost tentata sa pun darul direct sub brad si sa-l deschid de Craciun, dar curiozitatea a fost mult prea mare si a biruit.
Prima data am zarit un cosulet-vulpita atat de simpatic incat m-am indragostit pe loc de el! Acesta continea o croseta si un fir cu mohair si matase (de o culoare superba!). Deja am gasit si modelul perfect ce i se potriveste acestui fir, anul viitor voi da si crosetei o sansa, poate ne imprietenim.

Apoi atentia mi-a fost atrasa de un pachetel mov cu buline albe. De el era atasat un coaster asa cum am vazut la Cristina si am vrut si eu. Anca parca mi-a citit gandurile cand mi l-a trimis, e roz si atat de perfect lucrat! De fiecare data cand il voi folosi imi va aduce aminte de voi. Pachetelul mov continea o Carte de rugaciuni! E un cadou util si de suflet, multumesc Anca!
Apoi am desfacut celalalt pachetel, cel roz. In el am gasit exact cartea de colorat pentru adulti Taramul viselor pe care am admirat-o pe blogul Casuta din poveste cu putin timp in urma. Pentru ca de ea era atasata si o cutie de creioane colorate, in aceeasi seara mi-am ales o pagina cu flori si fluturi si m-am apucat de lucru! Au fost atat de relaxante acele momente!



 Am mai primit o felicitare ce continea cateva randuri (scrise de mana!) si o cutie de praline Milka. Inca nu-mi vine sa cred ca s-a petrecut aievea , ca eu detin acest minunat dar. Multumesc Anca, Ilinca si Shuba pentru surpriza atat de placuta!
Cu multumiri din tot sufletul, 
Valentina

joi, decembrie 03, 2015

Postari utile

 Scopul cu care am deschis acest blog a fost crearea unui loc in care cei carora le place sa tricoteze sa gaseasca informatii utile, diverse tutoriale si explicatii pentru modelele pe care le-am incercat eu. In ultima perioada insa totul pare ca si cum incerc sa ma laud si chiar nu-mi doresc asta. :(

Asta e ceea ce am reusit sa fac de-a lungul timpului, de cand am scris primele postari pe blog. Voi incerca sa completez astfel incat lista sa se lungeasca. Mi-ar placea sa stiu ca ele chiar folosesc cuiva.

http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2014/11/sosete-fara-cusatura-explicatii.html


http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2014/08/cum-se-face-un-mac-crosetat-tutorial.html



http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2014/03/tutorial-cum-se-captuseste-o-caciulita.html



 http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2013/10/sosete-lucrate-cu-2-andrele-explicate.html


 http://valentina-lucrudemana.blogspot.ro/2013/10/explicatii-pentru-botoseii-limonada.html






marți, decembrie 01, 2015

23.716 de ochiuri

Nu stiu cum vi se pare, e mult , e putin? Dupa socoteala mea, acest numar de ochiuri a fost necesar pentru realizarea manusilor mele.

Dar a meritat! Mi-a placut atat de mult procesul incat am mai inceput o pereche de manusi saptamana asta. Sunt tot cu 5 degete, tot create de Julia Mueller, doar modelul difera.


Am folosit andrele de 2 mm si 70 g fir Malabrigo Socks in nuanta Ravelry Red. Este pentru prima data cand folosesc un fir atat de scump si chiar mi-a fost frica sa nu-l stric. M-am gandit foarte mult pana sa gasesc modelul potrivit.


 Imi place cum se continua modelul manusii pe degetul aratator si cel mic, ii da un aspect sofisticat.

In poza de mai jos am reusit sa surprind nuanta aproape de realitate. Firul e vopsit manual si are aspect marmorat. Cand ma uitam pe ravelry dupa modele doar visam sa ating intr-o zi un astfel de fir, nicidecum sa il detin eu. E un vis devenit realitate.
Cu drag,

Azi e miercuri, ne intalnim la Ginny la Yarn Along.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...