marți, noiembrie 04, 2014

Sosete fara cusatura lucrate pe andrele circulare - explicatii detaliate pas cu pasAm ramas datoare cu traducerea la sosetele lucrate de mine pentru mama, denumite Brainless pe ravelry.  
Arata bine lucrate cu orice fel de fir: uni, in degrade sau chiar dungat. 
Daca respectati intocmai explicatiile veti putea sa va alegeti cu o pereche pe masura voastra.

Materiale:
-          100 g fir pentru sosete cu procent de cel putin 50 % lana
-          Andrele nr 2.5 mm sau altele cu care sa obtineti numarul de ochiuri si randuri cerute in esantion
-          Marcheri
-          Andrea pentru torsade (optional)
-           Ac cu varful bont

Esantion
-          28 ochiuri x 43 randuri = 10 x 10 cm (lucrat in punct jerse- unrand fata, un rand dos)
Marimi:
-          pentru femei (marime medie) nr 37/38
-          pentru femei (marime mare) nr 39/40
-          pentru femei (marime foarte mare) sau cea mai mica marime la barbate nr 41

Masuri finale:
-          lungimea piciorului: 24 (25.5, 27 )cm
-          circumferinta picioruului 19 (20.5, 20,5) cm
-          lungimea calcaiului (partea de sus sic ea de jos): 12 (12.5, 13) cm

Observatii:
-          Sosetele sunt luctare incepand la varful degetelor spre calcai pe 1 sau 2 andrele circulare, si se incep cu metoda Judy’s Magic Cast On. Puteti sa utilizati si 4-5 andrele cu ambele varfuri ascutite daca doriti.
-          Varful si lateralele sosetelor au model, iar talpa si partea superioara a sosetelor sunt lucrate in punct jerse.
-          Pentru calcai se foloseste metoda randurilor scurte.
-          Alunecati toate ochiurile ca si cum le-ati lucra pe dos cu firul atarnand pe partea din dosul lucrului, doar daca nu se specifica altfel
-          Marimea sosetei depinde de numarul de ochiuri crescute: de 2 ori cate 15 pentru marimea medie, de 2 ori cate 16 pentru marimea mare si de 2 ori cate 17 pentru marimea foarte mare.
-          Toate torsadele sunt lucrate cu ochiuri rasucite

Prescurtari:
>>:  indica numaratoarea ochiurilor dupa modelare
BO : incheierea ochiurilor
k: ochi pe fata
ktbl: ochi pe fata lucrat rasucit prin spatele buclei
k2tog: 2 ochiuri lucrate impreuna
ML :  pe partea laterata stanga a calcaiului (left gusset), introduceti andreaua stanga in ochiul situat cu 2 randuri mai jos decat primul ochi de pe andreaua dreapta si tricotati pe fata acest ochi. Daca e nevoie s ail lucrati pe dos, atunci il veti lucra rasucit luand firul prin spatele buclei.
MR:  pe partea laterala dreapta a calcaiului, introduceti andreaua dreapta in primul ochi de pe andreaua stanga. Ridicati acestfir cu andreaua stanga si tricotati-l pe fata. Daca e nevoie sa lucrati pe dos, atunci lucrati ochiul pe dos rasucit prin partea din spate a buclei.

M1p: se foloseste doar pentru prima crestere pentru calcai. Ridicati firul orizontal dintre ochiurile de pe andreaua stanga si lucrati-l pe dos.
p: Ochi de dos
p2tog: lucrati 2 ochiuri impreuna pe dos
PM: adaugati marcher
RS:  fata lucrului
w&t (wrap and turn) – infasurati si intoarceti- se reakizeaza diferit in fuctie de ochiul lucrat astfel:
 Pentru un ochi pe fata – mutati ochiul urmator cu firul in spatele lucrului, aduceti firul in fata lucrului, mutati ochiul inapoi pe andreaua stanga, intorceti lucrul.
Pentru un ochi pe dos – mutati ochiul urmator cu firul in fata lucrului, aduceti firul in spatele lucrului, mutati ochiul inapoi pe andreaua stanga, intorceti lucrul.

Instructiuni:
Schema pentru varful sosetei e reprezentata doar pentru partea de sus, va trebui sa o repetati si pentru partea de dedesubt. Veti creste cate un ochi in locul indicat la fiecare doua randuri (veti avea 4 ochiuri de crescut pe fiecare rand).
 Pentru a evita sa iasa gauri in lucru , aveti grija sa strangeti fiul la trecerea de la o andrea la alta. Pentru marimea medie lucrati randurile 1-16 din Chart 1-toe , pentru celelalte doua marimi lucrati randurile 1-18 din schema Chart 1-toe.

Varful sosetei
Cu andrele nr 2.5 mm si firul potrivit montati cate 14 ochiuri pe fiecare andrea folosind metoda Judy’s magic cast on, ce include si primul rand pe fata. Apoi urmariti schema Chart 1-toe si lucrati randurile 1-16 (1-18, 1-18) dupa cum urmeaza:
Randul 1: pe andreaua nr 1 incepeti cu randul 1 de pe schema Cart1-toe , adaugati marcher pentru a indica inceputul randului, *un ochi pe fata, MR, 12 ochi pe fata, ML, 1 ochi pe fata*, luati andreaua nr 2 si repetati de la* la *.
Randul 2 si toate randurile pare: lucrati ochiurile asa cum apar ele (cele pe fat ape fata si cele pe dos pe dos) fara a face nici o crestere.
Repetati aceste 2 randuri, urmarind schema Chart 1-toe pana cand veti avea pe fiecare  andrea 30( 32, 32) ochiuri.

Laba piciorului(va rog sa nu radeti de denumirile ce le dau, asta e partea cea mai grea din traducere)
Lucrati inca 3 randuri urmarind schema, doar fara cresteri. Pregatiti-va sa schimbati cu Chart 2 –Side Cable.
Dati deoparte marcherul. La inceputul noului rand , lucrati  primele 4 ochiurui cum se specifica in Chart1-toe, apoi mutati aceste 4 ochiuri de pe andreaua stanga pe andreaua dreapta. Tricotati 22 (24,24) ochiuri pe fata, apoi cele 4 ochiuri ramase.
Treceti la andreaua urmatoare si lucrati primele 4 ochiuri  din Chart 1-toe, apoi mutati aceste 4 ochiuri de pe andreaua stanga pe andreaua dreapta. Tricotati 22 (24,24) ochiuri pe fata si puneti aici un marcher (un fir de alta culoare, o agrafa de birou sau un ac de siguranta)  pentru a indica inceputul noului rand.

Observatie: Toate ochiurile necesare pentru torsada laterala a sosetei se afla acum grupate la capatul fiecarei din cele 2 andrele. Randul nou incepe de pe partea stanga a piciorului , inainte de torsada. Aceasta andrea e cea care va contine ochiurile pentru talpa .

Incepeti sa lucrati dupa schema Chart 2 – Side Cable cu randul 1, tricotati pe fata cele 22 (24, 24) ochiuri ramase , apoi repetati acelasi model pentru andreaua urmatoare. Continuati asa pana partea de unde ati inceput laba piciorului sa masoare 12 (13, 14) cm.  Terminati cu randul 1 lucrat.

Cresterile de pe partea laterala ( Triunghiul)
Triunghiul  se formeaza adaugand ochiuri pe dos intre ochiurile torsadei. Ochiurile lucrate rasucit raman pe dinafara, marginind partea unde se fac cresterile. Aceste ochiuri sunt marcate cu gri deschis pe schema. Ele nu se pun la socoteala ca numar la ochiurile triunghiului, dar sunt prinse totusi in schema.

La inceputul randului urmator folositi Chart 3-Left Gusset, incepand cu randul 2 din schema.
Observatie: ultimul rand lucrat de pe Chart 2- Side Cable este acelasi cu randul 1 de pe Chart 3-Left Gusset.
Lucrati cele 22 (24, 24) ochiuri pe fata pentru partea opusa talpii. Continuati apoi cu Chart 3a- Right Gusset, incepand cu randul 2 din schema.
Observatie: ultimul rand 1 lucrat de pe Chart 2-Side Cable este acelasi cu randul 1 din Chart 3- Right Gusset.
Lucrati pe fata 22 ochiuri pentru talpa.
Lucrati Left and Right Gusset chart 3 si 3a, facand cresterile la fiecare al doilea rand. Faceti cate 15 cresteri pentru fiecare parte pentru marimea medie, 16 pentru marimea mare si pentru cea foarte mare se vor face 17 cresteri. Vor rezulta 90(96, 98) ochiuri in total , terminand cu Right gusset , randul 30 (32, 34), ochiul 19(20, 21). Aici te opresti la ochiul nr 19 (20, 21) din schema.
Redistribuie aceste 90(96, 98) ochiuri dupa cum urmeaza: pune separat cele 26 (28, 28) pentru partea din fata a piciorului (cea de deasupra talpii)pe o andrea separata, muta cele 64(68, 70)pe celelalta andrea. De aici se va incepe calcaiul.


Calcaiul (partea de jos)
Sunteti pozitionat la capatul randului de la Right gusset, ati ajuns la ochiul 19 din randul 30 (32, 34).
Adaugati marcheri la ambele capete ale celor 24 (26 , 26 ) ochiuri centrale. Utilizand randuri scurte (short rows), veti forma calcaiul lucrand astfel:
-          2 ochiuri pe fata rasucit , 1 dos, 1 fata rasucit, 21 (23,23) fata, infasurati si intoarceti lucrul (vezi explicatii pe prima pagina cum se face asta)
Randul 1: (pe dosul lucrului): 20 (22,22) ochiuri pe dos, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 2: ( pe fata lucrului): 19 (21, 21) ochiuri pe fata, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 3: (pe dosul lucrului): 18 (20,20) ochiuri pe dos, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 4: ( pe fata lucrului): 17 (19, 19) ochiuri pe fata, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 5: (pe dosul lucrului): 16 (18,18) ochiuri pe dos, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 6: ( pe fata lucrului): 16 (17, 17) ochiuri pe fata, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 7: (pe dosul lucrului): 14 (16,16) ochiuri pe dos, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 8: ( pe fata lucrului): 13 (15, 15) ochiuri pe fata, infasurati si intoarceti lucrul
Randul 9: (pe dosul lucrului): 12 (14,14) ochiuri pe dos, infasurati si intoarceti lucrul
Aici va opriti. Acum sunteti gata sa lucrati cele 12 (14, 14) ochiuri central , iar de-o parte di de alta a lor se afla cele 5 infasurari lucrate.

Randul de tranzitie (lucrati cu atentie)
Pe randul de tranzitie se vor scoate marcherii si se va lucra astfel:  12 (14, 14) ochiuri pe fata, apoi urmatoarele 5 ochiuri (cele infasurate) se vor lucra luand ochiul respectiv  impreuna cu firul rezultat din infasurare si se vor lucra ca 2 ochiuri impreuna, apoi 1 ochi pe fata rasucit, 1 dos, 2 ochiuri pe fata lucrate rasucit , 15 (16, 17) dos, 2 ochiuri pe fata rasucit, 1 dos, 1 fata rasucit, 22 (24, 24 ) fata , 1 fata rasucit, 1 dos,  2 ochiuri pe fata lucrate rasucit , 15 (16, 17) dos, 2 ochiuri pe fata rasucit, 1 dos, 1 fata rasucit, apoi cele 5 ochiuri infasurate lucrate impreuna cu firul petrecut (ca mai sus) si aici va opriti.
Acum pe andreaua stanga veti avea cele 12 (14, 14) ochiuri centrale.  Va pregatiti sa lucrati partea de sus a calcaiului.

Partea de sus a calcaiului
Aceasta parte va fi lucrata doar pe 22 (24, 24) de ochiuri care e formata din cele 12 (14, 14 ) central si cele 5 si 5 de-o parte si de alta a lor .
Randul 1: ( pe fata lucrului) 17 (19, 19) ochiuri pe fata, 1 ochi pe fata rasucit, 1 ochi pe dos , 1 ochi pe fata rasucit, 2 ochi alunecati pe fata, apoi le puneti inapoi si tricotati impreuna pe fata (ca in filmuletul de aici   http://www.youtube.com/watch?v=cLWaabNhcc0 , apoi intoarceti lucrul
Randul 2: alunecati 1 ochi rasucit, 1 ochi pe dos rasucit, 1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos rasucit , 22(24, 24) dos , 1 ochi pe dos rasucit, 1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos rasucit , 2 ochiuri impreuna pe dos, apoi intoarceti lucrul
Randul 3 : alunecati 1 ochi rasucit, 1 ochi pe fata rasucit, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe fata rasucit , 22(24, 24) fata , 1 ochi pe fata rasucit, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe fata rasucit , 2 ochiuri impreuna pe fata ca in filmuletul de mai sus (ssk), apoi intoarceti lucrul
Repetati randul 2 si 3 pana raman 60 (64, 64) ochiuri, terminand cu un rand pe dos. Intoarceti lucrul.
Acum ati terminat calcaiul, iar in continuare se va lucra circular dupa cum urmeaza:
Lucrati ultimul rand pe fata din patrea de sus a calcaiului si va opriti inainte de ultimele  4 ochiuri . Plasati aici un marcher pentru a marca inceputul noului rand.
Puneti 2 ochiuri pe o andrea speciala pentru torsade si plasati-o in partea din spate a lucrului , lucrati 2 ochiuri pe fata rasucit, puneti cele 2 ochiuri de pe andreaua speciala pe andreaua stanga si lucrati  cele 2 ochiuri pe fata rasucit.
Acum veti lucra ochiurile de pe andreaua ce contine partea opusa talpii: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe fata rasucit, 22 (24, 24 ) ochiuri pe fata , 1 fata rasucit, 1 dos.
Acum veti lucra ochiurile de pe andreaua  ce contine ochiurile calcaiului:  puneti 2 ochiuri pe andreaua speciala pentru torsade si plasati-o in partea din spate a lucrului , 2 ochiuri pr fata rasucit, cele 2 ochiuri de pe andreaua pentru torsade le mutate inapoi pe andreaua stanga si lucrati cele 2 ochiuri pe fata rasucit , 1 ochi pe dos, 1 fata rasucit, 22 (24, 24) ochiuri pe fata, 1 fata rasucit , 1 dos.
Observatie: tocmai ce ati lucrat randul 1 din Chartv 2 – Side Cable.
Pe randul urmator folositi schema Side Cable , continuand cu randurile de la 1 la 6.  Pentru a adauga modelul elastic intrebtorsade , lucrati astfel:
Side Cable, 1 ochi pe fata rasucit,( 1 dos, 2 fata rasucit) repetat de 7 ori, 1 dos, 1 fata rasucit. Se vor  lucra la fel si  ochiurile de pe cealalta andrea. Lucrati randurile de la 1 la 6 de 5 ori, terninand cu randul 6 de la Side Cable.
Pentru marginea de sus a sosetelor  se adauga 1 ochi pe dos in fiecare Side Cable asa cum e indicat in Chart 3 –Cuff. Lucrati toate ochiurile cum apar inca 10 randuri.
Observatie:  Randul 1 din Chart 2 –Side Cable este acelasi cu randul 1 din Chart 3 –Cuff.
Incheiati  ochiurile folosind metoda Jeni’s Surprisingly Stretchy Bind Off din linkul de mai jos:
http://www.knitty.com/ISSUEfall09/FEATjssbo.php  Ascundeti toate capetele de fir. A doua soseta se va lucra identic primei.


10 comentarii:

 1. a-haaa, am si eu o intrebare pentru sosetele astea: sunt fixe? urasc sosetele ce-mi sunt largi asa ca: daca port 39 fac marimea mare sau cea medie?

  RăspundețiȘtergere
 2. Stiu, Maria, nici mie nu-mi place sa fie largi. Eu zic ca cel mai simplu ar fi sa faci un esantion cu cele 60 sau 64 de ochiuri si sa probezi pe picior. Asta e cea mai sigura metoda si stii ca nu vei lucra ceva inutil.

  Tine insa cont de fatul ca partea de sus a piciorului e lucrata in elastic si ca pe partile sosetei vine si torsada care mai strange nitel lucrul. Te mai poti ghida dupa adnotarile ce le-au facut cei care au lucrat deja sosetele. Acestea le gasesti pe ravelry in dreptul fiecarui proiect.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru sosete de copil, marimea 22 cu cate ochiuri trebuie sa incep?

  Multumesc,
  Danieka

  RăspundețiȘtergere
 4. Danieka, aceste sosete sunt construite ca tipar doar pentru marimi de adult. Ca sa adaptezi e nevoie sa cunosti bine metoda de lucru. In plus, totul depinde de numarul de andrele si grosimea firului folosit.
  Nu vreau sa te descurajez, din contra. Poate ar fi bine sa incepi cu un model gata explicat pentru marimea de care ai nevoie.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ai făcut dintr-un lucru simplu o criptogramă mai ceva ca cele de spionaj !!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Pentru neconoscatorii limbajului andrelelor s-ar putea sa para o criptograma, sa stii! :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna. Am reusit, dupa ceva chin, sa descifrez criptograma. Le-am facut prima oara cu un fir mai gros, pentru ca acolo unde locuiesc nu am gasit andrele de 2,5. Acum am andrelele si tocmai ce am terminat o pereche de firestarter. Am venit in tara pentru o scurta perioada si as vrea sa cumpar niste fire speciale pentru sosete. Imi poti da un indiciu, unde sa gasesc o mercerie bine aprovizionata? Nu cred ca am timp pentru comanda pe net. Multumesc mult, mi-a fost de mare ajutor traducerea ta, chit ca ma descurc si in engleza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur sa aud ca am fost de ajutor. In ceea ce priveste o recomandare a firelor speciale din mercerii, nu te pot ajuta pentru ca eu pana acum le-am comandat doar de pe net. Nu strica insa sa mergi la una din merceriile din orasul tau, s-ar putea sa ai o surpriza placuta si sa gasesti un fir frumos.

   Ștergere
 8. Te-ai gandit vreodata sa faci un video tutorial cu asta?
  Ar fi util celor care isi doresc sa lucreze cu andrelele, rezultatul sa fie perfect( ca al tau), dar care nu pricep o iota din ceea ce inseamna o schema, indiferent cat ar fi ea de explicata
  Cred ca ar fi super vizionat acest tutorial
  Ce zici?!?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu m-as incumeta la asa ceva, e nevoie de un aparat mai performant decat am eu si pe cineva care sa ma ajute la filmat, plus alte cateva lucruri. Imi pare rau sa te dezamagesc.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...